Jiří Dědič přidal vítězství na Křivonosce

K článku níže přidáváme v krátkém sledu další.

KŘIVONOSKA 2023
Hlavní postava? Jiří Dědič. Je to náhoda, že pan Dědič vítězí v soutěžích historických vozidel? Nemyslím si. Vítězí určitě díky své houževnatosti, ale také dovednostem, znalostem a řidičským dovednostem se svou Pragou Super Piccolo. Když máte to, co jsem popsal a auto jede, protože mu rozumíte, vyhrajete první místo ve své kategorii i na Křivonosce. Koneckonců výsledkovou listinu najdete na odkaze ZDE.

 

O 106 JIHOČESKÝM KRAJEM
Asi lépe říci, legenda Jiří Dědič zase vyhrál, a to spolu se spolujezdkyní Janou Provazníkovou, letošní 11. ročník závodu „O 106 Jihočeským krajem“, který startoval a končil 22. dubna v Táboře. Na trať závodu letošního ročníku vyjelo 50 posádek s historickými vozidly vyrobenými v letech 1950–1993.

„O 106 Jihočeským krajem“ je orientační, zručnostní, vytrvalostní a vědomostní soutěž, při které musí posádky v historických vozidlech ujet po určené trase 200 mil, tedy 320 kilometrů. Trasa závodu vedla z Tábora na Stádlecký most, Zvíkovské podhradí, dále pak přes Písek, Putim, Bavorov, Prachatice, Rožmberk nad Vltavou, Kaplici, přehradu Římov, České Budějovice, přehradu Hněvkovice, Soběslav a zpět do Tábora.

Do letošního závodu vyjelo 50 účastníků, a tito, krom ujetí zmíněných 320 km, přejížděli jedním kolem vozidla prkno, odhadovali tlak v nahuštěné pneumatice, a hlavně absolvovali vědomostní test z historie motorismu, který výraznou měrou rozhodl o pořadí jednotlivých posádek.

Jiří Dědič jel se svojí Škodou Octavií TS 1200 vyrobenou v roce 1962, kterou mu na soutěž bezchybně připravili jeho kamarádi Martin a Honzík z autodílny v Myšenci.

Když jsem Jiříka požádal o radu, jak v takovéto soutěži zvítězit, řekl mi: „Hodně závodů jsem vyhrál, to je pravda, ale hodně jsem jich také prohrál“.

Jiřího Dědiče k historickým automobilům a k dění kolem nich přivedl před více než padesáti lety jeho tatínek. Jiří Dědič byl v roce 1976 spoluzakladatelem Veteran Car Clubu Písek, a je jeho čestným členem i v současnosti.

Ing. Alois Krejčí
předseda VCC Písek

 

Příspěvek byl publikován v rubrice aktuality a jeho autorem je Martin Simota. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.